Кармін (Е 120) – харчовий барвник, що отримується із самок жучків кошеніль. Цей інгредієнт надає напоям та продуктам червоного кольору. Його використовують у харчовій промисловості. Кармін заборонений до вживання мусульманам і не має сертифікату «Халяль».
ТАБЛИЦЯ ХАРЧОВИХ Е-ДОБАВОК
Код | Назва | Становище |
---|---|---|
Е-1105 | Лізоцим | сумнівне |
Е-422 | Гліцерин | сумнівне |
Е-471 Е-472 | Моно та дигліцериди жирних кислот | сумнівне |
Е-478 | Ефіри лактильованих жирних кислот гліцерину та пропіленгліколю | сумнівне |
В основному добавка Е120 застосовується в рибо- та м'ясопереробному виробництві, молочній та кондитерській промисловості, для виготовлення алкогольних та безалкогольних напоїв. Барвник Е120 також використовується у виготовленні ковбас, соусів, кетчупів, глазурі, соків та желе.
Згідно з одностайною думкою ханафітських алімів, вживання комах заборонено. Більшість із вчених спираються на аят: «Він робить дозволеним благо і забороняє погане» (Аль-А'раф, 157).