Косинус кута дорівнює відношенню прилеглого катета до гіпотенузи.
Формула теореми косінусів Квадрат сторони трикутника дорівнює сумі квадратів двох інших сторін мінус подвоєний твір цих сторін на косинус кута між ними. Теорема косінусів є узагальненням теореми Піфагора.
Тригонометричні формули
(1) | Основне тригонометричне тотожність | sin2(α) + cos2(α) = 1 |
---|---|---|
(5) | Синус подвійного кута | sin(2α) = 2sin(α)cos(α) |
(6) | Косінус подвійного кута | cos(2α) = cos2(α) – sin2(α) = 2cos2(α) – 1 = 1 – 2sin2(α) |
(7) | Тангенс подвійного кута | tg(2α) = 2tg(α) 1 – tg2(α) |
(8) | Котангенс подвійного кута | ctg(2α) = ctg2(α) – 1 2ctg(α) |